Свински грип – отново в паника

След смъртният случай в Самоков по медиите пак се  започна експлоатирането на темата “свински грип” и има ли почва той у нас. Лошото обаче е, че медиите експлоатират темата популистки – както на тях им оттърва и най-вече, както е изгодно за да се “впечатли” и стресира населението. А населението лесно се стресира, когато има смъртен случай от “новият” вече стар вирус. По националните телевизии едва ли не пускат погребални маршове докато съобщават новината, спестявайки подробности и факти – примерно, че не е умрял от свинския грип, а от породените усложнения и услабена имунна защита – човека е бил наркозависим, имал е слабо сърце и доста прецакана имунна система, а до колото забелязвам – dir.bg описват доста добре нещата, но не в началото на поста, а в края. Ето за това говоря:

Колев не е пътувал в чужбина, но е употребявал различни наркотици, което е довело до имунен дефицит. По думите на Ковачка, Колев е споделил, че преди да постъпи в болницата е бил на купон, но не е могъл да посочи контактните хора там, заради което от самоковската болница очакват присъствалите там да се обърнат сами за изследване в болницата.
Още при постъпването на Колев в Самоковската болница на населението е обяснено чрез местната кабелна телевизия каква трябва да е превенцията, кои са рисковите групи и какво трябва да се прави, за да се избегне заразяване с грипния вирус.
Първият починал у нас от новия грипен вирус “А” H1N1 е бил наркозависим. Това съобщи междувременно пред журналисти доц. Любомир Спасов – директор на университетската болница “Лозенец” в София, където е бил лекуван пациентът. Доц. Спасов съобщи, че Колев е страдал от полиорганна недостатъчност, бил е в имунокомпрометирано състояние, поради честата употреба на наркотици. Според Спасов причината за смъртта не е закъсняло лечение от новия грипен вирус, а ниското ниво на имунитет. Всяка друга инфекция при толкова компрометирана имунна система, би могла да доведе до летален изход, коментира Спасов. Той обясни, че при всяко грипно заразяване носителят на вируса на грипа е заразен за околните два дни преди да прояви клиничната симптоматика и около шест дни след това.