Зимни гуми и дневни светлини

Това са двете теми, които ще станат горещи с настъпването на 01.10.2009 (първи октомври), все пак давам един месец на повечето водачи да се подготвят за предстоящият зимен сезон. Всяка година се спекулира с оборудването на автомобила със “зимни гуми” и законноста на карането с “летни гуми” и през зимата. Всяка година някой журналист не е разбрал или по-лошо не е прочел закона. А в ЗДП и ПЗЗДП изрично пише “Забранява се шофирането на автомобил оборудван с гуми, шарката на протекторния рисунък на които е по-малко от 1.6мм”. Миналата година дори журналисти на NOVA TV обикаляха с линийка (не е уред за прецизно измерване) и мереха зимните гуми на различни набедени и неинформирани шофьори. Според действащото законодателство в РБ – всеки може да шофира автомобила си с каквито желае гуми, но твърде много бизнес-гърбове от правителството имат вземане даване с гумаджийския бизнес и редовно си правят PR безплатно по масовите медии. Всъщност така наречената “зимна гума” е всъщност гума за СНЯГ, която се държи прекрасно по заснежени пътища, леко заледени или заскрежени, тази гума е от по-мек материал, като всъщност това се постига с примеси към каучука и игра с дозирането на “силика-та”, която е важна съставка за снежните гуми.

Гума за сняг с места за шипове
Гума за сняг с места за шипове

Има гуми и за лед, които са със специални шипове, като тези шипове могат да са постоянни или да се “навиват” в специални отвори, но в РБ (Република България) са забранени за употреба, незнайно защо… Търговците на гуми хитро скриват и съществуването на “всесезонни гуми”, гуми, които имат различно съдържание на силика и каучук и се държат поносимо добре в различни условия – било сняг, дъжд, горещ асфалт или пясък. Всички гуми се справят еднакво зле на лед – може би снежните гуми го понасят малко по-добре, но при внимателно шофиране и умел водач – има излаз от всяка ситуация. Аз живея във Варна и моят избор съм го направил – не пълня гушите на търговците на гуми с покупката на 8 гуми (най-разумно, ако се води човек от сезонността на гумите, 4 за топло време и 4 за сняг), а съм си купил 4 броя всесезонни гуми, които са със снежна шарка и посока на въртене, които са по-меки от гумите за топло време, но са леко по-твърди от снежните гуми. Изкарах една тежка зима с този комплект и мога смело да твърдя – където има здрав сняг, по който автомобилът може да се шофира – аз ще премина. През студеният период нямам никакви проблеми – нито с изтегляне от ситуация, нито със спиране или потегляне, през топлият период на годината обаче леко просвирват при взимането на завои с по-висока скорост, това обаче не е проблем, който да е значим за поведението и стабилността на автомобила в движение. Всеки сам избира с какви гуми да шофира през различните сезони на годината, но лично аз препоръчвам това да се съобрази с географското положение и най-честата употреба на автомобила. Все пак е икономическа криза и не е разумно да се харчат пари заради един телевизионен или рекламен PR. За град Варна най-доброто решение са всесезонните гуми – тези които имат три маркера представляващи снежинка, дъждовен облак и слънце – произвеждат се обикновено от реномираните фирми, а разните измислени “бюджетни” производители обикновено имат 2 шарки, като ги продават за “летни” и “зимни” без дори да отговарят съвсем на стандартите за “топла гума” и “снежна гума”. Някои всесезонни гуми например имат сборен символ – снежинка/слънце, а някои – трите символа, които споменах по-горе. На някои “снежни” гуми пише само “Winter”, но това подвежда много хора, а нали и трябва да се продава? Защо на останалите гуми, които безапелационно приемаме за “летни” не пише изрично “Summer”??? Дори някои производители ги категоризират като “всесезонни”, но те са основно подходящи за места по света където средно годишните температури не падат под 7 градуса по Целзий. Всичко това си е чисто мое разсъждение и не ангажирам никой нито със спазването му, нито с вярването, все пак всеки си има глава и по подразбиране в нея има мозък – дали този мозък ще се ползва по предназначение или само за плънка на главата – това си е избор на всеки индивид.

Същият въпрос стои и с дневните светлини – аз самият карам ежегодно на къси светлини, дори се радвам, че най-сетне уцелих автомобил, който с изгасянето на двигателя изгася и светлините, съответно с паленето – светва всичко, което е било светнато. Според мен трябва да се въведе задължително шофиране на къси или дневни светлини през цялата година – така колите се забелязват по-добре, а и светещите фарове спомагат за своевременното разпознаване на спрял от движещ се автомобил. Дори автомобилът да е спрял със светещи фарове – все пак ще предизвика малко внимание и възможноста да се избегне произшествие се увеличава. Аз лично съм имал ситуации в които съм се чудил насрещният колко трябва да е заспал за да не ме види, но явно има хора, които се качват на двата си тона желязо и едва тогава започват да мислят за всичко друго, но не и за шофирането на точно тези 2 тона желязо.
Повечето европейски коли вече са оборудвани със принудително включени дневни светлини – вече веднъж съм писал по темата дневни светлини. В интернет и пресата има твърде много и твърде противоречиви писания по въпроса – дори има цял “клуб” заклеймяващи шофирането на къси свтлини (дневни светлини), като аргументите са, че се повишавала консумацията на гориво, нагаряли фаровете, изгаряли лампи (една лампа за моите къси светлини струва около 3.00лв., гори ми на годината веднъж), през лятото допринасяли за жегата и/или дори заслепявали. Да, заслепяват всички фарове, чиито собственици не знаят как да ги регулират или им свиди да дадат няколко лева, за да го направят в професионален сервиз, заслепяват и фарове на автомобили, които са били блъскани челно и в последствие са “сглобени”, колкото да си намерят следващ собственик. На всички автомобили пише допустимият процент на деклинация (наклон) на светлинният сноп – това обикновено е от 1% до 1.5% – това ще рече, че ако автомобила спре на равно място на метър от бяла стена – снопът светлина или светлинното петно трябва да е на нивото на фаровете минус конкретното число. Съответно ако същият този автомобил е на 10 метра от стената, а нивото на фаровете е на 0.8м от земята – петното на стената трябва да е на 0.72м. от земята. По тези сметки – снопът на късите светлини трябва да “попие” в асфалта на около 50-60 метра от автомобила, а и няма да заслепява нито насрещно движещите се, нито тези пред нас. Вероятно обяснението ми е сложно, но ето една картинка,

Къси светлини
Къси светлини, регулирани правилно.

която изобразява конкретно какво имам предвид. Ако всички караме с правилно регулирани фарове – никога няма да имаме проблеми със заслепяването на насрещно движещите се автомобили.

Много от по-новите автомобили са оборудвани със светодиодни дневни светлини, които им помагат да бъдат забелязани, но нито заслепяват нито “греят”, оборудването на по-стар автомобил с подобни “фарове” не би било по-скъпо от 50-60лв. при това с труда. С нетърпение очаквам акция “Светлина 2009″…

Ето извадки от закона, за гумите:

а) гумата не съответства по размер, налягане, допустимо натоварване и скорост на марката
и модела на моторното превозно средство;
б) гумата има разкъсвания;
в) джантата е повредена или деформирана, липсва или е повреден елемент за закрепване на
джантата към главината на колелото;
г) дълбочината на протекторния рисунък на гумите на автомобилите и на мотоциклетите е
по-малка от 1,6 мм;
д) има вулканизирани или регенерирани предни гуми;
е) не са балансирани колелата на лекия автомобил;

И за светлините:

ЗДП /актуален/
..Чл. 70. (1) При движение през нощта и при намалена видимост моторните превозни средства и трамваите трябва да бъдат с включени къси или дълги светлини, габаритни светлини и светлина за осветяване на задната табела с регистрационния номер.
..(3) (Изм. – ДВ, бр. 61 от 2006 г.) Моторните превозни средства през периодите:
1. от 2 март до 31 октомври могат да се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини;
2. от 1 ноември до 1 март задължително се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини.
..Допълнителни разпоредби
..§ 6. По смисъла на този закон:
..59. (нова – ДВ, бр. 51 от 2007 г.) “Дневни светлини” са светлини, предназначени за подобряване на възприемането и видимостта на предната част на пътно превозно средство при движението му.

П.П. Редакция 17.10.2009/ На вниманието на “Мария”: Госпожо или госпожице, коментарите Ви няма да видят бял свят в моят дневник, защото ми цитирате НОВИНАРСКИ статии без да посочите реален източник, а също така – изкарайте си главата от задника и започнете да я ползвате по предназначение – да разсъждавате с нея, а не да вярвате сляпо на всички реклами. Отново, специално за вас казвам: гуми за сняг – има, зимни гуми – няма. Winter/Snow маркировките означават, че това са гуми, които позволяват по-добро управление на автомобила на заснежен терен, но не и през цялата Варненска зима. Изрично в този мой дневник наблягам на КАКВО аз правя и ЗАЩО: Живея във Варна и тук ЗИМА почти няма. Карам с всесезонни гуми, КОИТО не са ме оставяли дори и на прясно навят сняг, а също и на дълбок, но недостатъчен да затъна! Шофирал съм и по заледен път със тях, а също и с чисто летни гуми за мокър асфалт. Всичко, което пиша е или тествано лично от мен или е след дълбоки размисли и наблюдения над реалния живот. На реклами – не вярвам, след разочарованието ми от бисквити “Катеричка” и табелите “Жени” на тоалетните. Ако нещо писано от мен в този дневник НЕ ВИ харесва – чувствайте се свободна да не го посещавате. Но ако продавате ГУМИ – сигурен съм, че ще ме склоните да пиша колко полезни са зимните гуми срещу нескромно възнаграждение. Рекламата ВИНАГИ струва пари.
И Мария, отново за теб, явно не ти се отдава “разсъждаването”, ето ти цитат от собственият ти коментар:

Защо слагаме зимни гуми?

За сигурно шофиране през зимата е необходимо оптимално сцепление. Благодарение на специалния си дизайн с множество ламели, зимните гуми имат много по-голяма контактна площ с пътя, което гарантира по-добра устойчивост и по-къс спирачен път.

При движение на сняг със скорост от 50 км/ч автомобил, “обут” с четири зимни гуми, има спирачен път от 35 метра, докато този с летни гуми спира за 43 метра.
При заледен път и скорост от само 30 км/ч разликата е още по-голяма. Зимните гуми спират за 57 метра, а летните за цели 68 метра.

Някъде да виждаш да пише при движение по асфалт?…

4 Comments

 1. Мария да си прочете отговора, но в темата, като добавка.

 2. Да, всесезонните гуми не са за всички географски ширини, но във Варна може би става.

 3. Важното е да могат да бъдат различавани всесезонните гуми от сезонните такива или от тези за специални терени.
  Лошото е, че всички гумаджии злоупотребяват с незнанието на хората, а и търговийката нали върви.
  Най-лошият вариант за мен е да съм неинформиран, за това и в дневникът си се опитвам да информирам хората по
  смилаем за тях начин. Например гуми за всеки сезон или всетеренни гуми са гумите модел Quatrac 2 на Vredestein или MAXXIS MA-AS.
  Има модели на всесезонни гуми и на по-популярни марки като Мишлен, Дънлоп, Гудиър и т.н., но по разбираеми причини ТЕ не се внасят у нас
  или поне не се популяризират. А и Българинът е кон с капаци той си знае едно “Всесезонни гуми няма”… Няма и гуми за зима, има гуми за сняг, но … 😉

 4. Наистина “зимни гуми” е наше, българско творение. За България, без планинските части, по-точно високите, всесезонните гуми са прекрасни. Стига да са маркови. Аз карам с Vrederstaien Quatrac 3 и съм супер доволен. Не забравяйте, че на лед дори шипове не помагат дори

Comments are closed.