Свински грип, заключението

След като имахме увод по темата със свинският грип, преминахме през няколко тези дори една американска, текущо си имаме заключение:

Пандемията, както я предсказаха се размина – смъртността текущо е по-малка и от сезонен грип – т.е. грип, който покосява ежегодно в тъй наречените “грипни” сезони – есен или пролет. Според мен, а аз съм го казвал и в посочените по-горе мои постове – тази “пандемия” от свински грип беше продиктувана от икономически интереси в икономическата криза – все пак парите са важни за всички, но тук интересите бяха да се направят едни бързи пари в последният момент, но пусто – свинският грип не се усети и се оказа не толкова смъртоносен.

Паниката около този “нов” щам на грипният вирус беше и продължава да е безпочвена, когато “върлуваше” епидемията, преди да стане пандемия – имах по близо 3000 уникални посещения на ден – всичките пратени от гугъл по повод свинският вирус, нарекоха ме тъпак, идиот (хм, че аз си признавам) глупак и какво ли не, но никой не си изкара главата от задника и да помисли малко :).

Дневно все още имам по някое заблудено посещение от гугъл на тема “симптоми свински грип” – ами симптомите на свинският грип са си като симптомите на обикновеният сезонен такъв: висока температура, отпадналост, втрисане, понякога повръщане, гадене, евентуално главоболие, зачервено подпуханло лице, суха кашлица, а понякога може да е и влажна. Специални “свински” симптоми не се наблюдват, дори и при затлъстелите пациенти. Няма грухтене, квичене или търкаляне в кал. Всъюност в самият “свински грип” няма нищо свинско – само част от щамът е бил “наблюдаван” при свинете. Но както и преди съм писал – в природата почти непрекъснато върлуват на 500 различни щама (видове) на грипният вирус – някои са особено смъроносни, а други се “изкарват” на крак. В общия ред на мисли – някои сезонни грипни епидемии са по-смъртоносни от “пандемията” свински грип.

3 Comments

  1. Не съм писал, че не направиха пачки, а че не направиха, колкото им се искаше 🙂

  2. Аз пък си мисля, че мисията е приключена успешно. 🙂
    За това и отшумяват нещата.

Comments are closed.