Свински грип, паниката се обостря

С настъпването на есенно-зимният период паниката около свинският грип се обостря. При това не заради огромният брой заразени от него хора или свине (свинският грип не се пренася от свине биле те живи или на мезе), а заради недостигът на нормални новинарски събития. Журналистите отново всяват масова психоза у населението, което е отвикнало да мисли с главите си, а го прави с телевизорите си. Това да не можеш да разсъждаваш е най-сериозното и най-опасното заболяване у хората, но нито се поддава на лечение, нито има измислени ваксини. Виж, новините, че все повече български деца остават неграмотни е къде по-тревожна новина за мен, отколкото това, че двама или трима човека са умрели от усложнения предизвикани от грипен вирус, та бил той и щамът свински грип. Свинският грип се оказа медийна сензация за доста по-дълъг период от колкото предвиждах, но това е така, защото очевадно няма толкова страшни новини или най-малкото стршните неща свързани с наводнения или земетресения по света не се заплащат добре от фармацевтичните картели. Все пак ако нямаше масова паника нямаше да се презапасяват на държавно ниво с тамифлу (което да не забравяме, че има срок на годност), а и с останалите лекарства способни да се справят както със сезонния грип, така и с вирусът на свиснкия грип. Интересното на новините за свинския грип е, че новинарите упорито пестят на зрителите, слушателите и читателите си, че всъщност конкретният щам на вирусът също се влияе от тамифлу, а и от подобните нему препарати. Както и преди, така и сега пиша, че място за паника няма, но при положение, че човек разсъждава с главата си, а не с телевизора, радиото или вестника си. Журналистическата професия не е лесна – те трябва да знаят как  и да умеят да поднасят новините си по начин, който да шокира, но не и да предизвика размисъл…, а аз не съм журналист, не съм и фармацевт и продължавам да твърдя, че място за паника относно A/H1N1 (swine flu, мексикански грип, свински грип) няма. Уважаеми читатели на дневника ми – ползвайте главите си и ще се убедите, че ако имаше място за пандемия – то трябваше да има обявена и пандемия срещу автомобилите и безразсъдното шофиране.

6 Comments

 1. Нали ядеш свинско месо? Какъв ти е проблема отново? 🙂 Сега покрай тази пандемична паника нали хората ще спрат да консумират свинско щото им е толкова акъла, това пък от своя страна ще доведе до по-ниски цени и по-лесен достъп до свинското. Какво по-хубаво от това на Коледа да има евтино свинско в изобилие, и пенсионерите отново да се научат да използват клечки за зъби, с които да вадят малките късчета жилаво свинско от изгнилите им напукани пожълтели зъби!

  Небивала радост ще настане! 🙂

 2. Ей, пак не четеш значи – казвам просто хората, народонаселението демек, да спре да мисли с телевизорите си и да почне да си ползва главите по предназначение. А аз свинско винаги ще си ям – добре опечените вируси са добри вируси 🙂 Знаеш, че обожавам свинския грил 🙂

 3. Напълно съм съгласен с теб – медиите ни правят на маймуни. Аз живея в САЩ и такава паника няма, каквато в България

 4. Автомобилите и безразсъдното шофиране са фактор, който по един малко извратен начин движи напред не една икономика. Тези неща няма да бъдат нито забранени, нито отменени. Колкото до грипа – дали има епидемия или не – това казва статистиката на РИОКОЗ, основана на подадените от лекарите данни. Нито журналистите, нито аптекарите могат да променят това. Епидемия ще се обяви, когато броят заболели за единица време достигне определено число. Това може и да се случи, но наистина не е повод за паника. Както при всеки грип, трябва да се обърне внимание на рисковите контингети и т.н. Има си ясни правила, които действат. Останалото е ала-бала.
  Е, има и риск все пак. Лично аз не ходя по лекари. Ако вдигна температура и се разкашлям, също няма да отида. Да видим тогава какво е паника, като тръгна из града, пръскайки вируси, сеейки смърт…:-)))

 5. Нещо по темата

  В банков салон влизат Мечо Пух и Прасчо, здраво омотани в шалове. – Всички да останат по местата си! – крещи Пух – Това е обир! – Хе,хе! – заливат се от смях служители и охрана – какъв обир, бе? Вие сте Мечо Пух и Прасчо – нямате оръжия, нямате маски… – Точно маски нямаме – казва Пух – Свиня, я кихни един-два пъти!

Comments are closed.