Законът и българите

От 01.11.2009 отново е в сила шофирането на къси светлини или дневни светлини (зависи с какво е оборудван автомобила). Това се прави с цел не само европеизация на българина, но и да се повиши видимостта на автомобила през деня. Аз лично както невендъж съм писал – шофирам целогодишно на къси светлини, като дори обмислям инсталирането на модул за дневни светлини или дори самите дневни светлини. При мен проблеми със забравяне на включено осветление и в последствие изтощен акумулатор – няма, но при твърде много шофьори или този проблем ги принуждава да “забравят” да светнат късите или просто икономисват от крушки. Една автомобила лампа има среден живот 5000 часа, което при шофиране по 8 часа в денонощието (непрекъснато) прави 625 денонощия живот. При средна цена от 5 лв. това е под стотинка/ден. Съответно съм чувал и аргументи, че късите светлини увеличавали консумацията на гориво – елементарната сметка показва следното:
Средна мощност на двигателя: 70kW, Средна мощност на всички осветления през деня 0.2kW – това е 350 пъти по-малко консумация от мощността отдавана от двигателя. Следователно при средна консумация от 8л/100км ние ще изразодим 0.0228л/100км за да захранваме осветлението… Нищожна цена на фона на неподдържаните стари автомобили, които се разхождат по улиците. Много шофьори съм засичал да управляват автомобилите си без фарове при влошени атмосферни условия – когато пак е задължително. Явно над 1/3 от българите не уважават закона, когато той ги задължава, но когато им дава някакви права – стават невероятни радетели на същият този закон. Много от шофьорите не познават правилника за прилагане на закона за движение по пътищата (ППЗДП) и не знаят елементарни неща – като например кога се спира на знак СТОП (винаги), какво означава оня обърнат надолу триъгълник и какво означава знакът “Път с промяна на посоката на предимство”. Много шофьори явно не знаят и факта, че всеки шофьор взема решенията сам за себе си – т.е. подканване на някой да тръгне със звукови, светлинни сигнали или ръкомахане са строго забранени, но това явно беше неизвестно на ченгето с Рено Сценик, което едва не ме блъсна на оживено варненско кръстовище. В последствие същият тоя екземпляр ми организира гонка по улицата след кръстовището, предизвиквайки редица предпоставки за ПТП, като накрая дори ме засече. Слязох от колата за да видя кой и какъв е тоя екземпляр рискуващ живота ми, своя и този на семейството ми – в Рено СЦЕНИК-а стоеше ПОЛИЦАЙ, който най-нагло ме пита “Абе ти що не тръгваш като ти свиря?”… Толкова бях ядосан, че забравих да снимам номера на автомобила му – щях да го докладвам на началника му и да поискам да го уволнят… Варна обаче е твърде малка и конкретното ченге рано или късно ще бъде засечено от моя милост – ще го снимам и постна тук – за да си види мазната и глупава физиономия – човек, който трябва да познава закона и да го пази, но който най-нагло го потъпква – като повечето българи де…
Та след лекото ми лирично отклонение – считам, че Българите първо трябва да се научим да спазваме закона, а след това да си търсим законните права!

П.П. Указанието за шофиране на фарове от 01.11.2009 е: Задължително шофиране на къси светлини през светлата част на денонощието.

9 Comments

 1. Стелиян aka Дон Домат – представям си те как си кипнал и как кетчупа е изтичал от ушите ти… но наистина такива идиоти полицаи има по пътищата, че сякаш са по-опасни от чалгарите с Аудита Ер8.
  Публикувай му физиономията на този, и дано има свидетели на случката, че пък куката може да реши нещо друго.

 2. Андрей, предпочитам да съм Лукчо, че съм романтик по душа. Нямам му физиономията, но свидетели имаше 😉 Нали знаеш, че измислям само цифрата на жените с които съм бил…, то и там не лъжа де – само сменям местата на жените с които съм бил на тези с които ИСКАМ да съм бил 🙂

 3. Мисля, че методът ти на смятане на повишаване на разхода на гориво при вкл. къси светлини е тотално сбъркан. Практиката и борд компютрите показват друго: около 100 гр на 100 км се повишава разхода при вкл на къси светлини. А това е 5 пъти повече от твоите сметки. Вярно е обаче, че щом е закон трябва да се спазва. Лошото е, че е поредното безумие…

 4. Мислиш? Или си сигурен? Защото бордкомпютъра при напълно натиснат педал на газта показва 25/100 разход…, а и издребняваш яко – 0.1л/100км при цена от 1.86лв/л нафта прави точно 19ст. разход.
  Според мен е безумие да се шофира без светлини по което и да е време на денонощието, но все още го няма като закон.
  Обоснови се защо е безумие да се шофира на къси светлини и през деня?

 5. На много автомобили при напълно натиснат педал борд компютърът показва около 50л моментен разход. И не издребнявам, защото при дизеловите автомобили влиянието на фаровете е доста по слабо, отколкот при бензиновите ДВГ. Но ОК, да предположим, че средното повишение е с 20 ст на 100 км. Да предположим и че всеки автомобил в БГ изминава средно 10 000 км на година. Да предположим, че МПС в БГ са 3 милиона (макар че си мисля, че са доста повече). Сметката показва, че за една година тези 3 мил коли ще изминат 30 милярда км за една година. Разделяме на 100 км и умножаваме по 0.20 лв получаваме 1мил и 500 хил лв преразход. Разбира се това е при положение, че се приеме да се кара целогодишно на вкл фарове, за което някои съсловия се ожесточено се борят. Та тези пари явно добре се отразяват на петролните босове без дори да си мръднат пръста. И още нещо – според статистиката катастрофите в БГ (и по света) НЕ намаляват, а точно обратното. И последно: доста европейски страни започнаха да се отказват от този неуспешен експеримент.
  Поздрави!

 6. В глобален план – да вземем всички да измрем, щото седем милиарда човека знаеш ли колко въглероден двуокис изпускат в ежедневното си дишане? Ако са яли и боб – се произвежда и солидно количество метан…
  А най-мразя недъгавите статистики: смъртността се повишава, но сравнима със смъртността от предходни години. Когато се прави статистика се взимат предвид и всички съпътстващи основната тема данни:
  1. Смъртност от удари поради понижена видимост
  2. Смъртност от удари поради слънчасване
  3. Смъртност от уради поради заслепяване
  4. Количество катастрофи на глава от населението
  5. Количество катастрофи на глава от шофьорите – най-важната част, която НИКОЙ не взима предвид.

  През 1954 в България е имало примерно 25000 автомобила и 45 смъртни случая от катастрофи, през 2009 в България по твои думи има 3 милиона автомобила и 1021 смъртни случая… Стъкмистиката сочи, че смъртността всъщност е по-ниска от тази през 1954 съпоставима с количествтото автомобили, но според теб – е повишена… 🙂 Плоско, много плоско…

 7. Плоско е да сравняваш 54-та с 2009-та година. Сравни последни 10 години. Някъде в сравняването сложи и факта, че имаме отрицателен прираст.

 8. Нямам статистическите данни, особено нужните, точни и правилни. Последните 10 години шофьорите са се увличили 2 пъти, смъртността по шосетата обаче – не… Статистика? Хм… 🙂 Евреите са виновни, да знаеш!

 9. Бях сигурен, че има нещо нередно… 🙂
  Дано това с фаровете не се окаже същия билшит като птичия грип. Само че се съмнявам. 😉

Comments are closed.