А ти караш ли с дневни светлини?

Нашите любими законотворци и избранници народни са залюбили много яко безопасността за движение по пътищата – след задължителното запасване с така недолюбваните от Longanlon колани са забъркали и поредното “безумие” – каране целогодишно с включени светлини (фарове, къси)… Това според много българи отново е начин да се погази демократичното им право на свобода, беззаконие и ненаказаност, но според мен е стъпка в правилната посока – също както забраната да се пуши на обществени места. 

Моментът със задълженията за колани и дневни светлини мен не ме касае – аз винаги си слагам колана и никога не си гася фаровете – те сами изгасват спра ли двигателя, но много мои познати са против фаровете – не знам какво им бъркат тези 110 вата мощност на фона на примерно 90kW мощност на автомобила? Не съм математик, трудно ми е да смятам особено по това време на денонощието, но съм гледал редица тестове и знам, че е научно доказано, че от пораждането на инцидента до реакцията на човек изтича време равно на 3 секунди – това е най-краткото шофьорско време. При скорост от 90км/час – за 3 секунди се изминава доста голямо разстояние, а … все пак дори след натискане на спирачките – те също имат нужда от време за да “подействат” … Отклоняването пък може да е смъртоносно по ред причини, а и не само за участниците в инцидента. Противници на дневните светлини изкараха от сто кладенеца вода, че това всъщност е много вредно за екологията, за колата, за насрещно движещите се, за претичващите през магистралата деца или безотговорните им родители…

Като цяло – до утре да си трия клавиатурата – единственият извод до който ще стигна е, че ползването на предпазни колани, включването на дневни светлини, шофирането със съобразена с пътя скорост и пресичането на указаните за целта места са изцяло подвластни на личната отговорност на извършителите…

П.П. Бас слагам, че никой никога няма да оспорва функционалността, нуждата и въобще полезността на подобни дневни светлини:

 

Jaguar XF дневни светлини
Jaguar XF дневни светлини

3 Comments

  1. Не са нашите, това е ЕС работа. Май в повечето страни вече е така.

  2. Aбе нямаше ли някакви инициативи за премахване на това каране с вкл. фарове, щото според статистиките то увеличавало катастрофите? (заслепявали водачите или нещо такова)

  3. Глупави инициативи винаги се намират. А хората без работа винаги търсят какво им пречи. Примерно на някой може да му пречи удобната седалка в колата и да иска каса от бира. Статистически погледнато дневните светлини намаляват предпоставките за ПТП. Изрично натъртвам думата дневни.

Comments are closed.