Свински грип

Това медиите в България са опасно нещо. По-опасно от тях евентуално са само СПИН, РАК и Атомната бомба, но за последното не съм сигурен. Ежедневно се тръби за новият щам на грипния вирус, цветисто и подходящо кръстен “свински грип”, поне аз не знам защо. Не съм и търсил информация защо така е именуван предвид, че не ходи по свинете, не ги заразява,  не ги кара да вдигат температура, нито да им текат зурличките… Дори една от новините по медиите е, че на “Варналии не им пука за свинския грип – пазарят си свинско”… Така е, варналии не сме паднали нито от Маркс нито от Енгелс. А и грипът като го опечеш подобаващо – става за ядене – както нееднократно доказахме изпичайки една камара телешко с Луда крава, пилешко с Птичи грип. Сега за Гергьовден ще опечем и доста свински пържоли и ще ги полеем с подобаващо питие. Интересно ми е едно – какво се цели с това наименование на този щам (A/H1N1) на грипния вирус??? Според СЗО дори е неправилно да се нарича така, защото не е изолиран при горките прасенца. Най-правилното наименование поне според мен трябва да е “Мексикански грип”. 

И пак медиите ни хвърлят прахоля в очите забравяйки да изнесат информация, че грипният вирус е най-мутиращият и приспособим вирус познат на учените, че ежегодно по света има поне 5 активни силно заразни щама и ежегодните ваксини винаги са за различни от предната години мутации, но … кой журналист да мисли – на тях – дай им сензации… И не можах да схвана – да не би при превода да е станала объркация и вместо Свински грил да сме разбрали Свински грип? Или на журналиста всял паниката му се е счуло Свински грип вместо Свински грил, развален телефон, какво да се прави..?

Ето и малко свински теми:

 

Свинска хапка

 

Свински грип на шиш :)
Свински грип на шиш 🙂

26 Comments

 1. Точно така! Определено е поредната манипулация с цел финансови облаги за фармацевтичния бизнес! Подигравка с простотията на обикновения човек,който ще повярва на всичко,което му кажат медиите.

 2. Аз силно се надявам че медиите преувеличават. Изчетох сума и материали в интернет за този вирус, не толкова заради себе си, колкото заради дедето си. Предполагам че преувеличават, но аз съ майка на 9-месечно бебе и от всичката информация реших че няма да се качвам по автобусир няма да давам да се доближават до детето и т. н. Сега след като прочетох вашите коментари се успокоих 🙂

 3. А чували ли сте приказката за лъжливото овчарче 🙂 Някой ден ще дойде истинския грип (като Испанския от 1919) и ще ни разгони фамилията.

  Колкото до паниката – така сме устроени – фалшива тревога ще ни загуби малко време и пари, но от друга страна пропускането на истинска опасност е много по-лошо от фалшивата тревога.

 4. @Силвия: Покрай цялата шумотевица със свинския грип, някак помеждо шума остана, че има два препарата, които успешно се борят дори с този щам на грипния вирус, това са препаратите познати като “Тамифлу”. Проблема вероятно е, че са доста скъпи, но са също и доста ефикасни.
  @:): Ти нещо ново ли ми казваш или? Ако не си забелязал – блога ми се казва “Животът на един идиот”…

 5. Да не забравяме само, че това е личен блог и всичко в него е изцяло и само лично мнение. А също – да не забравим и това, че грипът с щам A/H1N1 се поддава на лечение с Тамифлу, но на национално ниво имало 50-80000 броя за спешни случаи…
  А и още нещо – като няма новини – пандемията и тя е новина, а в моят блог просто коментирам истинската ситуация. Не трябва и да сравняваме текущите научни и медицински постижения с тези от преди 90 години, мола без спекулации!

 6. Много ви благодаря, определено се чувствам по спокойна 🙂 До преди 9 месеца не бях такава паника. Сега след тази информация разбрах нещо което не беше така ясно обяснено в материалите, които намерих. Явно медиите твърде често използват думата пандемия и такива като мен се хващтат 🙂

 7. Хора не е точно така както си мислите и коментирате. Живея от 3 год. в САЩ и положението е наистина сериозно,всеки ден,най малко по 3ма човека се заразяват в щат.Това е поредният опит на военнтите или незнам какви си учени(има и такава теория),същото беше и с птичият грип, атипична пневмония сега и този свински, минава и отминава. Бъдете внимателни и предпазливи,Поздрави от мен

 8. Аз само си коментирам. На размера на САЩ, при 52 щата, това прави 156 човека/дневно. Мислиш ли, че е много при положение, че при “нормална” грипна епидемия заразените са по няколко хиляди дневно? Трябва ли във всеки си коментар да казвам, че грипът така или иначе има МНОГО щамове и всички биха били смъртоносни през 1919г.? И трябва ли да кажа, че и този щам се влияе положително, но не за него от Тамифлу?

 9. Не знам защо си правите майтап със този вирус. Вярно е, че го има – тръгнал е от свинеферма във Мексико (явно от там идва и името му).Във Калифорния вчера Арнолд обяви епидемия срещу грипа. Във Рино град на 3 часа от Лас Вегас вече има 3-ма заразени. Нищо чудно утре в новините да кажат, че и във Лас Вегас има заразени…Та мисълта ми беше като четох коментарите на останалите, май никой не го взема много на сериозно, но представете си какво ще се случи ако влезе в България??? Страна без абсолютно никаква защита и средства от такива видове болести ….И последно – “Простотията на хората ще погуби света, а не Армагедон” (това сега го измислих) :):):) Peace

 10. @ Steliyan:
  Грипът е наречен “свински”, защото все пак произхожда от свинете. Това e често срещан при прасетата грипен щам, който обикновено не заразява хората, но сега се е случило, а интересното е, че не е за първи път – случвало се е и преди, но има документирани само 1-2 смъртни случая от болестта в миналото.
  В момента освен от човек на човек, вирусът е възможно да се прихване и от заразени свине, като опасността е особено голяма за хората, отглеждащи такива свине – тоест не от самата консумация на свинско месо, а от контакт с живи болни животни. Все пак свинското месо също трябва да преминава добра термична обработка преди консумация, но това по принцип трябва да се спазва, тъй като по този начин се предпазваме и от други възможни болести – например тении и пр.

 11. @Laura: Много добре знам защо е наречен така – изчел съм всички материали, а съм дал и няколко връзки в последният си коментар. Интересното обаче е, че НЯМА ДАННИ за болни прасета 🙂 А още по-интересното е, че свинският грип в моментното си с състояние представлява модифициран щам на свински, птичешки и човешки грип, но повтарям – няма данни за болни прасета и СЗО отрича да се разпространява (предава) от свиня на човек. Все пак се предава по въздушно капков път и … не вярвам някой да стои до свинята си да я чака да кихне. Аз майтап с грипа не си правя – правя си го с всичката тази неосведоменост, неориентираност и неграмотност на медиите. Щамът A/H1N1 се е проявявал доказано вече няколко пъти в миналото – писал съм кога.

  @Лас Вегас: Приятелю, няма как да обявиш епидемия СРЕЩУ грипа, обявява се епидемия от грип 🙂 Другият любовен момент също съм го засегнал в последния си коментар по темата с грипните вируси – един обикновен грип (ако има такъв) се обявява за епидемия всяка година, а ежедневно в град се заразяват хиляди. И България не е на Марс – тук също си имаме лекари, а и Тамифлу… 🙂 О, извинявай, забравих – Вие, дето живеете спо чужбината сте с най-промити мозъци.

 12. Грешка, вие всички сте идиоти.

  Между другото има разлика между епидемия и пандемия.
  Има разлика и между грип и никога досега несрещан грип.
  Има разлика между частичен имунитет и липса на всякакъв имунитет.
  Има разлика между 3 дена болен и 3 дена болен и след това мъртъв.

  Вярно, в повечето случаи резултатът ще е просто поредния мъртъв идиот.
  За съжаление ще умрат и разумни хора…

 13. Аз съм признат идиот.
  А днес по новините съобщиха, че смъртността май ще е по-малка дори от тази при нормалният сезонен грип. И понеже се опитваш да ме апострофираш – текущия щам не е НЕПОЗНАТ грип, а просто масовите медии всяват излишна паника. Както съм писал в поста си – доказаните смъртни случаи от конкретния грип в Мексико са < 10. Заразените малко повече от 170… Пандемия може да се нарече и защото един щам се пренася по цял свят, а епидемия – защото все пак се пренася 🙂 Хайде да не си играем на теология, фразеология и идеология. Аз съм тук заради моята идиотология.

 14. “Why are we so worried about this pandemic possibility when thousands die every year from seasonal epidemics?

  Seasonal epidemics occur every year and we are able to treat the virus with seasonal vaccines. A pandemic is a worldwide epidemic. It is a new virus and one to which the populations will have no immunity.”

  http://www.who.int/csr/disease/swineflu/frequently_asked_questions/about_disease/en/index.html

  Това е сайтът на световната здравна организация, а не някакви си там медии.

  Вирусът не е нов, но Е непознат на повечето хора, защото досега не е мутирал така, че да започне да се предава устойчиво от човек на човек. Това обаче прави напоследък, затова и нивото на опасност според световната здравна организация е 5. (5 и 6 означава пандемия). И след като вече устойчиво се предава от човек на човек огромни количества хора, които нямат никакъв имунитет към него (дори и частичен) ще се заразят с него. При малди и здрави хора това води често до т. нар. “цитокинна буря”. Няма да влизам в подробности, може да се каже по-просто, че вследствие на бурната имунна реакция човек умира, най-често от оток на белия дроб т. е. задушава се.

 15. Приятел – тези неща съм ги прочел доста преди теб. А за смъртността – дори съм пуснал линкове, но кой да чете, олигофренията си е ясна и е доста по-заразна. Тъй, че драгий ми олигофрене – проследи връзките и пак пиши. Преведи ми какво е пандемия. Според степените на СЗО, пета степен означава, че се е разпространил в повече от две страни. Така, да продължим с оттоците и смъртните случаи – стандартните грипни епидемии според теб НЕУСТОЙЧИВО ли се предават? Защото на мен, тъща ми или жена ми някой с грип ако ни кихне – сме готови. И трябва ли ПАК да пиша, че грипният вирус МУТИРА ежеминутно – т.е. всеки НОВ щам е непознат. Просто най-устойчивите са най-разпространени. Но да, чукча не е читател – чукчка е писател.
  Посмей да пуснеш още едно анонимно творение тук и ще ти банна IP адреса вовеки. Толкова ли се срамуваш от себе си, че дори ползваш и прокси? proxy.boriana-bg.com:3128

 16. @nonamw: Целта изобщо не е била да те побеждавам – както виждаш дори коментарите ти излизат, а спокойно мога да те цензурирам и да не видят бял свят 🙂 Не го правя, защото няма нужда, а и защото се опитвам да ВИ накарам да мислите и да пресявате снесената пандемична информация. Според теб СПИН пандемия ли е??? Според СЗО – би трябвало да е степен 6:
  1. 100% смъртност
  2. Неоткрито все още лекарство/ваксина срещу СПИН
  3. Предава се по цялата зяма еднакво устойчиво…
  Няма да изреждам, но при една добра хигиенна култура – живеем със заплахата от СПИН вече над 25 години (първо тогава пуснаха информация за него), а все още има твърде много незаразени със СПИН хора. Смъртните случаи от СПИН дневно са много повече от колкото от текущия свински/мексикански грип, но въпреки това не се тръби по медиите. Както писах малко по-горе, въпрос на разум и елементара хигиена.

 17. Обяснете ми какво е пандемия и епидемия щот изчетох всичко на тая страница и пак не разбрах. Благодаря

 18. Епидемия: Епидемия (от старогръцки epi – над, и demos – народ) е широко разпространено, извън обичайното, инфекциозно заболяване, като чума, тиф, холера, дифтерия, скарлатина, грип и др.
  Пандемия: Пандемията (от гръцки – παν pan “всички” + δήμος demos “хора”) е епидемия взела особено големи размери, пресякла границите на една държава и засегнала голямо количество хора или животни. Глобална епидемия.

 19. Аз за разлика от теб си го признавам! Не се взимай толкова на сериозно, че като се спънеш и си разбиеш нослето, ще се окаже, че и твоята кръв е червена.

 20. от 5.11.2009 – Полската министърка на здравеопазването д-р Ewa Kopacz в парламентарен дебат,
  излъчен на живо по ТВ казала, че СЗО разпространява дезинформация в Украйна относно пандемията,
  за което ЗВУКЪТ по време на предаването е било прекъснато за 15 мин.
  Според нея НЕИЗПИТАНАТА ВАКСИНА за “свински грип” може да причини повече УВРЕЖДАНИЯ И СМЪРТ от самия “свински грип”
  Всеки може да потърси Ewa Kopacz в youtube

 21. Тук имаше линк към страница в хит.бг, но явно някой тотално я е зарязал. Грипът се оказа точно толкова страшен колкото ешерихия коли 🙂

Comments are closed.