Firefox и проблемите му с паметта

От много години ползвам Firefox и съм много доволен – стабилен, бърз браузър, не прави неща, които не искаш, но забелязах един проблем, който очевидно не е само при мен защото не ползвам един компютър, а няколко. Обикновено съм с последната версия на Firefox, но проблема го забелязах дори и под Linux. Намерих решение след известно ровене в Google, но подозирам, че това решение е само за Windows версията на Firefox. Търсех “firefox eats ram“, решението е елементарно:

вместо адрес се пише:
about:config

Избира се с деният бутон New(Нов)/Boolean(Булев) и в прозореца, който ще излезе се пише:
config.trim_on_minimize
задава му се стойност True
И се рестартира Firefox.
Имаме си малко по-бърз Firefox и не толкова алчен за оперативна памет.

Повече за config.trim_on_minimize можете са прочетете на английски тук.

Допълнително след гореизброените стъпки, но преди рестартирането на Firefox може да се добави и/или редактира стойността на следната променлива:
Browser.sessionhistory.max, като на тази страница са дадени примерни стойност, по подразбиране е -1, което означава, че Firefox си решава сама колко памет да задели за съхраняването на посетените по-рано страници.  Аз лично за 2GB оперативна памет бих си позволил да избера стойност като за 512MB – за да не е толкова разхитителен Firefox. За да са в сила промените, които се правят по Firefox – трябва да го рестартираме.

Преди да изпробвам горните настройки Firefox беше “погълнал” над 650MB от оперативната ми памет – за общо 4 подпрозореца, а текущо за 9 подпрозореца, като в два от тях има Flash – ползва едва 118MB.

6 Comments

  1. Тоя номер го пробвах при мен на последна версия – 3.5.2 – в момента на въвеждането на стойностите заетата от Firefox памет беше 630MB, а процесора – 51%. След въвеждане и рестартиране със запис на отворените прозорци – заетата памет падна на 120-130MB, като процесора беше около 20%. Хубавото е, че като го минимизираш и паметта пада на 30-40MB. Пиша, след като съм тествал дадено нещо. Виж за производната на Vista Windows 7 – нямам наблюдения. Инсталирах само RC1 и тествах на един нов и мощен лаптоп, но не ме впечатли освен с шаренията и 30GB заето място на HDD.

  2. Нещо има нередно при теб. Вистата е алчна, ама 7цата е много по-малка. Дори след няколко месеца и качване на какво ли не, program files и windows ми са малко под 16 ГБ.

  3. Възможно е 🙂 Дори винаги съм склонен да се съглася. Особено с теб. Но за момента все още предпочитам да си играя с добрият стар Windows XP и/или Linux – просто всички MS продукти след Windows XP MCE са ебаси ламите…

  4. Доста се подобри положението след препоръчаните стъпки, мерси много!

  5. При мен нещата се оправиха с бекъп на всички лични неща, премахване на инсталирания Firefox (беше само надграждан), зачистване на всички настройки, които по неведоми причини бяха останали, инсталиране отново и възстановяване на личните неща. Пипване във about:config и в момента е доста по-бърз и относително по-малко алчен.

Comments are closed.