Windows XP проблеми

Като съм започнал, че да продължа 🙂

Докараха ми лаптоп ACER Aspire 6930ZG, който “фабрично” си пристига с Windows Vista. Клиента обаче искаше инстлация на по-нормалната и по-привичната за него операционна система Windows XP. След настройка на диска в BIOS – Windows XP си се инсталира като на нормален компютър. Има вариант да се сложи 64 битова версия, която поддържа 4GB оперативна памет (RAM), но предпочетох да сложа 32 битова версия, която клиента си беше закупил. Не само заради лиценза, но и заради съвместимостта с популярният 32 битов софтуер. След като преносимият компютър беше оборудван с работещ вече Windows XP 32bit – беше върнат на клиента. Точно 2 седмици по-късно, тоест днес – същият компютър се върна при мен с грешка “Windows cannot load hal.dll”, която грешка ми се стори уникално странна и гадна. Реших все пак да пробвам това-онова и стигнах до извода, че ще се преинсталира (поправя) инсталацията на Windows XP. Все пак, реших преди да започна с дългият път към наново работещият лаптоп да проверя кои файлове липсват или са скоро променяни. Забелязах, че в главният системен дял на Windows (%systemdrive\), който обикновено е C:\ липсва файлът boot.ini. Това е текстов файл, който описва инсталираните операционни системи и начините за стартирането им. Възстанових го, защото той е еднакъв на почти 80% от Windows базираните компютри, рестартирах и … Windows XP си стартира прекрасно. Размина ми се няколко часова преинсталация. Ето и подробно описание на опциите (ключовете) в boot.ini.

Така, че уважаеми читатели, приятели, блогъри, гуглъри – моля, не изтривайте boot.ini от основният дял на Windows XP – това понякога е равно на няколко часови или няколко дневни мъки на вашият “системен администратор”. А и всички ВИЕ искате да нямате загуба на данни (снимките от последния плаж)…

4 Comments

  1. Добър ден.Искам да попитам нещо ако може:) Имам лаптоп Acer Aspire 6930ZG, който ми бе доставен с Vista. Искам да си сложа Xp 64-бит…но проблема ми е, че никаде не мога да намеря драйвери за него…можете ли с нещо да ми помогнете?!Благодаря предварително!

  2. Ако сте от някой от изброените градове мога да Ви изпратя при колега, който да свърши тази работа 🙂
    Имам предвид: Варна, Пловдив, София и Бургас. Иначе драйвери за 64 битов уиндоус има, но не са на страницата на Acer Europe.

  3. Ами не…от Ямбол съм.Аз исках сам да си го направя…зада не давам пари по сервизи:)Но вече се отказах…сложих си Win 7..макар мн да исках Xp 64-bit.

  4. Windows 7 RC1 или който и да е torrent – решение е, но неприятно. Драйверите за xp64 се намират на страниците на производителите на хардуера по лаптопа. Всъщност машинката не е никак лоша, но ACER са решили да предложат поддръжка само за Windows Vista с която идва “фабрично”.

Comments are closed.