Колет по Български Пощи

Никога не правете тази грешка – служителите в държавното предприятие са всичко друго, но не и … работници. Или най-малкото са силно “уморени” от правенето на нищо. Дори имат и едночасова обедна почивка, която само да сте посмели да им нарушите – ще ви направят на дупета и всякакви други “пета”. Трябваше да изпратим пратка до едно село в Разградско, варианта “куриер” отпадна поради завишаването на крайната цена, а и пратка на стойност 20лв да и се плати куриер 10лв някак си беше икономически необосновано. Но явно шеговитото название “snail mail” ползвано в САЩ за писмата в плик, за България е важещо с пълна сила – за 2 дни една пратка не може да стигне от Варна до Исперих (Разградско). Още по-зле – оказа се, че никой не знае къде точно в пространствено-времевия континуум се намира пратката, в момент в който решихме да я проследим… А уж сме в 21 век, векът на Google, на Интернет и на цифровите технологии. Няма да казвам колко време ни отне да намерим телефонният номер на клонът на Български Пощи в Исперих… Все пак се справихме, изхарчихме 10 лв за телефони и стигнахме до извода – никога вече Български Пощи, най-добре 10лв на куриер вместо 10лв за телефон в търсене на изчезналия кивот или най-малкото на писмо от Първата Световна Война.

11 Comments

 1. Е, стига де. Нали не си очаквал заради вашия колет да пратят специален екип от викачи, шерпи и руса журналистка в Разградско? Нормалното пътуване на колет в България е 2-5 работни дни (в повечето градове пощата работи и в събота).
  Аз лично не бих посмяла да звъня да си търся колета 🙂 Предпочитам да не знам по какви мистериозни пътища стига до получателя си, стига все пак да стигне.

 2. @Светлина: От 1993 година не ползвам услугите на Български Пощи – останах силно изненадан, че за 18 години нищо не се е променило. От 1996 година ежедневно изпращам или получавам пратки – никога не съм имал забавяне. Никога не ми се е налагало да се обяснявам на някого, нито да издирвам къде евентуално е пратката ми. Snail Mail отдавна не ми е начин за комуникация. Благодарение на технологичните придобивки като Интернет и GSM комуникациите – не ми се налага да ползвам подобни отживелици.

 3. Да, ама и цената не се е променила от тогава 🙂 Няма причина да изискваш повече за по-малка цена (защото животът поскъпна, но колетите – не).

 4. При разлика от 2.10лв в цените на Български Пощи и Интерлогистика – честно да ти кажа – щях да избера логистиката. Но направих грешката да отида в Български Пощи. Единствената разлика обаче за тези 2.10лв. – Интерлогистика щяха да дойдат да го вземат от моят адрес и да го доставят до вратата (ръцете) на получателя. Грешката е моя, но това не означава, че не мога да съм недоволен, нали? Все пак едните го могат, защо да не го могат и другите??? Та дори и на по-високата цена?
  От Хонг Конг по техните пощи получавам пратка на стойност $5, като цената на пощенските услуги е включена, а за да изпратя същата тази пратка от България за Хонг Конг – цената ми е над 10лв. В единия случай имам проследяващ код за пратката, а от Българска страна получавам… листче… Хайде стига ги защитава 🙂

 5. Хехе 🙂 Предавам се 🙂 Разби ме с листчетата, понеже нямаше как да не се сетя за десетките пъти, когато са ми давали бележки с правописни грешки (даже и името ми не уцелват 🙂 )

 6. Ами то и Интерлогистика ми дават листчета, но винаги по номера на това листче (товарителница) мога да разбера къде ми е пратката.

 7. Pave, Исперих е толкова голям град, че населението му се събира цялото в 6 блока на кв. Владиславово гр. Варна. Но ако нейде из поста ми посочиш къде съм писал, че е село – ще те призная. И пиши грамотно!

 8. Исперих не е село,бе,хора!!!Просветете се малко!

 9. Исперих не е село,бе,хора!!!И кво общо има,че Исперих е колкото 6 квартала на Варна,тва ли го прави село ,че правиш сравнение.Село пише в поста ,да!прочети си го пак! 😀

 10. Не 6 квартала, 6 блока. Ако беше колкото шест квартала на Варна щеше да е много голяма точка на картата на България, а не петно като наакано от муха 🙂

Comments are closed.