Вентилатор вместо Турбо

Е не, няма такова търсене – ама наистина… Google.bg редовно си прави шеги, като ми праща различни заблудени елементи в моя дневник, но днешното ме хвърли в оркестъра: вентилатор vmesto турбо е точният цитат на търсенето.

Как на някой български гений може да му хрумне дори подобна пародийна идея? Вентилатор вместо турбо…? Алоо, Бай Ганьо, къде отиваш ти, може би?
Вентилаторът в най-добрият случай може да постигне 2500-3000 оборота в минута и след това да се разпадне…, турбото обаче, чиито оси се мажат директно в моторното масло постига 120 000 (да, сто и двадесет хиляди) оборота в минута – това са точно 2000 оборота в секунда.

Една евентуална подмяна на агрегат като турбото (турбината на автомобила, T-то от любимото на всички голфъри TDi) с вентилатор би постигнала един единствен резултат – абревиатурата да стане FDi 🙂 и кокошките на село да си умрат от смях.

Турбото в един автомобил е нужно основно да осигури достатъчно количество въдух на двигателя – поставяно предимно на дизелови агрегати в миналото, вече наблюдаваме и някои бензинови двигатели с една или две турбини. Турбината като механичен агрегат е много добре измислена – с малко усилия постигаме много резултат използвайки при това никому ненужните изгорели газове… В последните години работата на турбините се оптимизира – изобретиха турбини с променлива геометрия, изобретиха електронно управляеми клапани с които да се регулира моментът на изпускането на турбината, но така или иначе принципът на действие си остава един и същ – заимстван от огромните турбини в електрическите централи (ВЕЦ, ТЕЦ, АЕЦ).
Ето и една доста добра схема на турбина, как работи и какъв е принципът и:

Турбина, описание, схема
Турбина, описание, схема

3 Comments

  1. а какво ще кажеш за това – вчера ми кацнаха чрез гугъл, търсейки “мухи ексхибиционисти” :)) а обясни ми го!

  2. Ами то да ти кажа търсенията от гугъл са веселата част на ежедневието ми 🙂
    Давай сега как да те линквам!

  3. Въртят се някакви “авто”-новини, че 2012 година ще има коли с електрически турбо-компресори, има много реномирана фирма която прави за почти всички бензинови модели на БМВ до 2002 г. тунинг кит с електрически турбо-компресор и затова човека си е помислил да “бодне” направо един вентилатор 🙂
    Той откъде да се сети, че това нещо независимо, че се задвижва от електричество и по тази си особеност прилича повече на вентилатор, та откъде да знае, че това нещо трябва да прави поне 0,5 бара което е 7-8 атмосфери за да има някакъв ефект, по нагледно обяснено, това налягане изправя гумените мъркучи при Опел 2.0 DTI като подадеш газ … направо си е страшничко, а това едва ли би постигнал 25 ватов електрически вентилатор, а човека може да си търси вентилатор вместо турбо, защото все пак вентилаторите се намират по-лесно и са по-евтини 🙂 :0

Comments are closed.