vivacom, проблемите продължават

Явно “новата” стара фирма тотално се е опетлала в оправянето на бакиите в петък – базата данни с потребители е прецакана – ADSL пост, който от 10 месеца се води на мое име – изведнъж започва да се води на тъщата… Веселбата е пълна и от към обслужването на “горещата линия” – мацките са силно изнервни и се зверят, все едно те плащат, а не ние. Повод да им звъна на вечно заетата “гореща линия” е филтрирането от тяхна страна на порт 25, а това е порта на протокол SMTP – оказа се, че са решили, че трябва да ползваме ПАК само техният SMTP изходящ сървър, за да се предотварятл спам-а…. Тъпоооо…

И честито на всички Интернет ползватели на “великата” фирма БТК, оп Виваком, която съвсем монополно започна да филтрира порт 25 днес, а утре може да започнат да подслушват всички комуникации по трасето – “Big Brother” по български… Някой на по-високо ниво е решил, че така ще се намали спама, а вероятно имат голямо желание да излязат и от черните SPAM списъци по света. Което с ограничаването на порт 25 просто няма да стане… Явно ще търся нов интернет доставчик и колкото да мразя НОВИ дупки по стените – ще се оборудвам с няколко такива за да ползвам интернет, който не е “собственост” директно на VIVACOM. Ако имате поща, която не се хоства във VIVACOM ще получавате прекрасното съобщение: 10060 Connection Timed Out всеки път щом опитате да изпратите писмо по протокол SMTP, порт 25. Да НИ е честита “новата” фирма със стари мърлячи в ръководството и!!!

14 Comments

 1. Идея си нямаш ежедневно колко спам трови трафика и нервите на сисадмините заради мърляви интернет потребители. Идея си нямаш каква е разправията да ти изкарат мрежата от някой черен списък.
  Имал вирус. Голяма работа. Ама, че пращал спам – а, то не ми пречи на мен.

 2. Ники, не това е начинът да се “пресече” потокът от SPAM. Когато си доставчик на интернет на национално ниво – трябва да измислиш как да филтрираш SPAM трафика без това да ощетява или затруднява клиентите ти. Има си SPAMFighter, SPAM Assasign и със сигурност още една камара ANTI SPAM софтуер на сървърно ниво. Начинът да излезеш от SPAM Black List не е като спреш на клиентите си услуга, която им трябва. Аз SPAM не генерирам, но ми се налага да пратя няколко писма, но не искам да е прес SMTP сървърите на измекярите от виваком. Искам да си е през моите, за които плащам такси. Е, аз се оправих…
  Сигурен съм, че и ти знаеш, че проблемът със SPAM може да бъде оправен на сървърно ниво 🙂

 3. Проблемът е такъв: Гошо хваща вирус. Троянец. Троянецът отваря висок порт и става прокси за изпращане на поща. Т.е. Компютърът на Гошо разпраща спама директно. Не се ползва локалния smtp сървър. Ако 25ти порт навън е филтриран се сканира мрежата на доставчика и се търси за местен сървър. Ако и това не стане, машината може да се ползва за прокси за свързване с трети заразен компютър.
  Така че разумен начин за филтриране няма.
  Начинът е да се научат потребителите да си защитават компютрите и да си ги чистят навреме.

 4. Това го знам, а ти знаеш, че го знам. Конкретно болката ми е порт 25 🙂 Знаеш и как съм се оправил де 😉
  Спасение от интелигнентно написани SPAM троянци – няма…

 5. Аха, както знаеш, че напоследък всички са такива. 😉
  Лошото е, че много твои колеги просто спират автоматичното обновяване на windows, а клиентите спират и антивирусната и нещата отиват в гъза. 🙁

 6. Следствието е какво? Повечето не са ми никакви колеги, а елементарни занаятчии. Щом с едни упдейти не можеш да се сбориш – не можеш да се наречеш специалист. А има толкова много информация как да обезвредиш вредните MS Windows обновления… А клиент който си е изключил антивирусната аз лично му взимам двойно за труда в последствие. На такива, които цъкат NEXT>NEXT>NEXT без да четат съобщенията – също.

 7. Здравейте. Пригответе се за още лоши изненади. Vivacom e дъщерна фирма на израелската Selcom което значи, че ако политиката им за България е същата като при нас в Израел ще последва драстично занижаване на качеството на всички услуги респективно с увеличаване на цените.

 8. Да занижават каквото искат и да увеличават каквото искат. Аз първите стъпки за тотално откачване от тази компания съм ги направил – последният ми договор с тях изтича след 2 месеца и се откачам окончателно, което респективно спира да влияе 100% на зависимостта ми от тях 🙂
  Но пък евреин да плюе по евреи не бях очаквал! Мерси за коментара и надявам се разбираш шегите ми 🙂

 9. Само със сигурност им се обади веднага когато можеш. Мен ме прекараха тази година, обадиха ми се да ми кажат за ‘нови предложения’, както и да споменат, че договора ми изтича. На следващия ден се обадих за да се откажа от услигата, ама познай. Трябва да заявиш, че искаш да се откажеш поне един месец по-рано. Аз се обадих само някакви си 3 седмици преди да ми изтече договора, подадох оплакване и сега след цял месец нямам отговор а договора ми си е автоматично подновен. Ако сега се опитам да се откажа ме чакат неустойки в пълен размер за цяла още една година.

  Така че с копелетата БТК се разправяй на време, и се подсигури че са те ‘разбрали’, защото им се случва ‘случайно’ да ‘забравят’ такива неудобни работи като молби за прекратяване.

 10. Аз съм им подготвил изненада – ADSL поста се води на мое име, но телефонният – на друго. Другият човек ще пуска миграция от оператор Виваком (БТК), към оператор Х. В случая обаче – ще се спре сигнала към телефона и понеже няма как да ми доставят услугата – сами ще се откажат… ВИВАКОМ да го лапат мек. И за да не се гърчиш като червей на кукичка – си пусни молба да ти преместят ADSL поста в село Долно Скобарево примерно – където няма как да стане – по разбираеми причини ти ще си изрядната страна 🙂

 11. !ВНИМАНИЕ!Служители на Виваком лъжат възрастни хора като им се обаждат по телефона и им предлагат подарък но не казват че за него се плаща месечна такса. Едва когато вземете “подаръка” ще ви се обясни че сте задължен да плащате такса. НЕ ПРИЕМАЙТЕ НИКАКВИ “ПОДАРЪЦИ” ОТ ТЕЗИ ИЗМАМНИЦИ.

 12. Градски? Какви са тия служители на Виваком, доказателства нещо? Записче на телефонен разговор? Това – онова? Или ползваш техният интернет, недоволен си и плюеш? Лошо няма, но го прави на само едно място в блога ми 🙂 Моля!

Comments are closed.