Безплатни антивирусни програми

От доста време в черновите ми стои тази тема, но така и не се захващах да я напиша изцяло и подробно, защото или ще е тенденциозна или ще пропусна нещо. Днес все пак реших да седна и да и придам живот.

В ежедневието ми се налага да ползвам редица програми, като не малък процент от тях са антивирусните такива, колкото и да не ги харесвам. Всички вече знаят (хм, май не всички), че компютърните вируси са програми със зловредна цел, няма да пиша история на вирусите, защото съм сигурен, че желаещите да я прочетат ще я намерят все нейде из интернет. Самият аз съм на мнение, че създателите на вируси са хора без работа, без самочувствие и с малки пишки, но това си е абсолютно друга тема 🙂

Вирусите (зловредните програми) се разпространяват основно върху операционната система на Microsoft без оглед на версиите и – има вируси за АБСОЛЮТНО всички версии на Windows – като се започне от Windows 3.0, и се стигне до Windows 7. Самият аз съм избрал решение на антивирусна защита – в ежедневната си лична и служебна дейност ползвам Linux.
За всичките ми клиенти, познати, приятели и читатели обаче, които работят с Microsoft Windows операционни системи предлагам няколко безплатни антивирусни програми, които са с лиценз за домашна употреба – абсолютно безплатен, без лимити в открити вируси и без лимити във подновявания.

Първото ми предложение е avast! на Български език – връзката сочи директно към инсталационният файл. Има доста предимства, но има и няколко недостатъка, които ме дразнят. Предимствата са, че е поносимо лека, бърза и открива МНОГО зловредни кодове – вируси, троянски коне (програмки претендиращи да са нещо полезно, а са всъщност нещо вредно), iframe инжекции в интернет страници и още доста разнообразни софтуерни беди. Недостатъците са…, че наистина открива доста “разнообразни” програмни беди 🙂

Следващото ми предложение е Avira AntiVir Personal Free, която обаче няма български превод. Абсолютно безплатна е за домашна употреба, не е толкова “досадна”, като avast!, но въпреки това и тя досажда – през произволни интервали изскачат рекламни прозорци (цената на безплатния обяд), които Ви подканят да си купите “професионалната” версия, която е едва ли не “панацея” или “пенкилер (pain killer)” :). Рекламните прозорци заедно със стартовият екран и информацията за обновявания се “лекуват” точно за 5 минути при това абсолютно законно и без промяна  в кода на софтуера.

Третата програма, която съм тествал съвсем скромно, но въпреки това НЕ харесвам е AVG Anti-Virus Free, която си има дори и защитна стена (Firewall). AVG не я харесвам по ред прични – най-вече защото ми е доста тромава, пръсната и … някак си “ограничаваща” в използването и. Дори изтеглянето и е свързано с липса на анонимност – т.е. може да дадете каквито и да е данни за име и фамилия, но трябва реален адрес за електронна поща за да могат да Ви изпратя връзка за изтегляне там… В това отношение avast! бие AVG от всякъде – поне там можете да пробвате и след два месеца да изтриете. Avira обаче не я ИНТЕРЕСУВА нищо за ВАС – тя просто си работи на компютъра, нищо, че понякога Ви оспамва 🙂 И понеже съм поносимо добър – ето връзката за изтегляне на AVG Anti-Virus Free. Всъщност след единично изтегляне може и да не работи, но … ако е така – пишете в коментарите и ще премахна посочения линк.

Последната програма, която съм ползвал няколко пъти като алтернативна на горните, но която се оказа пълно разочарование е PC Tools Anti Virus. Не открива над 40% от най-разпространените вируси и зловреден код.