Защо ревем срещу собствената си безопасност?

Чета си аз новините и пак попадам на поредната “сензация” стъкмена с бели конци, слушана от десетина човека в парламента, която дори трябва да се гласува днес… Вероятно пак ще сме свидетели на поредните набързо приети безумни промени в Закона за Движение по пътищата. За какво иде реч този път:

 1. Глоба за неупотреба на предпазен колан от шофьора – 50лв., като до сега е била ДО 50лв.
 2. Глоба за неупотреба на предпазен колан от пътниците – 30лв., като до сега май нямаше такава
 3. Дефиниция за млади шофьори, кога и какви автомобили могат да управляват и кого да возят.

Размислите и страстите по темата са около 58 коментара под “новината” в dir.bg. Повечето коментари са безумни, но тук таме има прокраднали се такива в които все пак струи малко здрав разум. Моите размисли по темата са ясни поне за мен:

 1. От както шофирам (януари 2000г.) аз го правя с предпазен колан – по-удобно ми е, по-комфортно, а и не се държа за волана в завоите, а си стоя спокойно в седалката
 2. Всички, които возя в колата им предлагам да си сложат колана, а когато откажат ги питам “Толкова голямо доверие ли ми имате като шофьор” и всички се връзват 😉
 3. След като се блъснах преди няколко години странично в дърво, със скорост от около 80км/час мога да твърдя, че коланът помага ДОРИ и при странични сблъсъци и твърденията, че е опасен или безполезен в такива ситуации са грешни и неверни.
 4. Не ми се рови във интернет, но щом обезопасителните колани са измислени – значи има полза и когато си оцелял благодсарение на колана в смачканата като хартиен модел кола – можеш да го твърдиш дори още по-убедително.
 5. Коланите са задължителни не само в България, но само тук има “дебати” на кого пречи непоставянето им, скоро Longanlon разбуни яко духовете с коланите 😉
 6. Какво трябва да карат младите шофьори – това е много тъпа точка в новите промени – защото наистина 1.6 литров двигател може да е много над 100 к.с., но пък и дефиницията за млад шофьор нещо е силно мъглива – млад на години, но не и млад на стаж. Защото според мен е много по-опасен един 50 годишен мъж, който има 5000км. шофьорски стаж в живота си, при това натрупан основно в ходене до село за зимнината, отколкото един 18 годишен шофьор, който е направил 5000км. за един-два месеца шофирайки из София или Варна примерно.
 7. Много повече трябва да се наблегне на нарушенията свързани с превишена или несъобразена скорост, непознаване на ЗДП включая пътните знаци, пътните маркировки и изобщо правилността на поведението на пътя. Съответно трябва да се предприеме и наказателно гонене на неизрядните пешеходци – тези, които пресичат на червено, на неправилни места, над подлези или прескачат прегражденията…
 8. Предполагам ще има още неща, но поне в момента вдъхновението ми е към краят си… дано противниците на законите да стоят далеч от мен и семейството ми, днес и за напред…

Ето и малко хляб за размисли по темата, но леко в страни:

Жена загина при пътен инцидент тази сутрин в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на ОДП в града.
Около 8:30 часа на кръстовището на бул.”Цар Борис Трети Обединител” и ул.”Граф Игнатиев” лек автомобил “Ланчия Делта”, управляван от А.Й. /на 19 г./, блъснал 75-годишната Н.Я. На път за болницата жената е починала, уточниха от полицейския пресцентър. По първоначални данни причината за случилото се е преминаване на колата на червен сигнал на светофара.

Цитатът е от dir.bg. Заради шофьори като този аз пресичам под земята там където може. Все още не са се научили да шофират под асфалта или по стълбища.

Как не трябва да возим детето си
Как не трябва да возим детето си
И какво се получава, без колан
И какво се получава, без колан

20 Comments

 1. да кажеш, че само у нас има дебати за и против задължителното слагане на колани е доста смело

  от къде черпиш тая си убеденост?

 2. Щото само нашите глави са дървени и овчи за това. И по цял свят хората спазват законите за разлика от тук. Нейде из блоговете попаднах на описание на среднощна случка нейде из европата – празно кръстовище, червена светлина за пешеходците, преминаваща групичка българи и изненадани, дори учудени чужденци… това да ти говори нещо?
  Овчеглавието е друга тема 🙂 Радвам се, че си толкоз бърз на пинг-бека 😉

 3. не знам от де ти е тая “случка”, ама в Германия примерно пешеходците си минават даже като има коли и шофьорите чинно ги изчакват, да не говорим, че има едни бутони до пешеходните пътеки и може да натиснеш и да ти светне зелено веднага

  колкото до “Щото само нашите глави са дървени и овчи за това. И по цял свят хората спазват законите за разлика от тук.” – ако не осъзнаваш колко безсмислено и клиширано е това което казваш, няма да ти обяснявам 😉

 4. Позволи ми да съм клиширан поне в собственият си блог 😉
  Случката не ми се е случвала на мен, а я четох нейде из Интернет пространството, но все пак забележи – има бутони с които спират колите – във Варна се сещам за 2 такива светофара, но пешеходците ни нямат културата да погледнат бутона и преминават на червена за тях светлина. Твърдоглавието и тъпоумието според мен не са клишета, особено, когато в малка квартална уличка човек на видима възраст над 50 години без малко да ме блъсне и се оправда “Извинявай, не те видях”. Оправданието е тъпо, защото говоря за разстояние от 5 метра и колата ми е достатъчно голяма (комби) за да “не се види”… Не знам как е в Беляне, но подозирам, че обстановката по пътищата е като тук във Варна, но с по-скромен брой автомобили.

 5. твърдоглавието и тъпоумието не са клишета – клише е да ги приписваш само на “българите”.

  и руския нет е пълен със снимки “това може да се случи само в Русия”, французите се оплакват от “френската немърливост която я няма никъде в Европа”, гърците роптаят ква е тая гръцка работа да не могат да се оправят с бездомните си кучета…

 6. Всяко стадо си има мършата, но примерно да се правят неправилни статистики е прекалено популистко. Гърция може да има проблеми с кучетата, но ние нямаме, нали? 😉 Франция може да са немърливи, но ние сме най-внимателните, да? И това, което може да се случи в многомилионна Русия си е … невъзможно в България, така ли? Проблема е, че малката България не трябва да се мери в олигофренията си със държави, чиито столици само са колкото нас като население, а и проблеми 🙂 … Виж сега, аз живея в България, а източници за живота навън са ми популярната агенция ЕЖК. Имам приятели, които са в Канада – никой от тях няма ЖЕЛАНИЕ да се връща тук. Вярно, плащат по 175CAD за гражданска отговорност на тримесечие, плащат по 100CAD за паркомясто/месец, Интернет 60CAD/6GB, но казват, че там се ЖИВЕЕ спокойно, защото въпреки всичко Канадците спазват законите…

 7. така си е, но за да се спазват законите е необходима двустранност – от една страна хората трябва да ги спазват, но от друга страна, за да ги спазват, самите закони трябва да са добре написани и принципно обосновани, а не самоцелно наложени “от горе”.

  разбира се, осъзнавам, че специално за коланите съм малцинство и че повечето общества са пренебрегнали принципа на личната отговорност точно в този закон в полза на по-малко жертви по пътищата.

 8. Приятелю, прекрасно се разбираме 🙂 Лична отговорност поне аз не съм наблюдавал във Варна. Нееднократно съм задавал въпросът “А ти колко пъти си изхвърли фаса в коша за боклук, а не директно на улицата”… Отговорът клони към 0.

 9. Да спазваш олигофренски закони, писани от овчи глави е най-добрия начин да затъпееш. В това, че българина не обича да спазва законите е единствената надежда за оцеляването му.

 10. Ами дай да вземем по една пушка тогава и да стане като в Дивия Запад – да стреляме по всичко, което не е съгласно с нас или великата теория на конспирацията от Зейтгейст. Първо да минем през златарите арменци, а след това – де що евреи намерим. Можем да продължим и с циганите от ЦК, но за там ще ни трябва ядрено оръжие, какво ще кажеш, а Жоро?

 11. Според мен си объркал реда за обстрел. Но като цяло идеята не е лоша. А пък анархизма като идея и философия е далеч по-приемлива от псевдо демокрацията, където шайка обирджии дерат с квото ножче намерят. И още конспирация няма, има практика.

 12. Жоро, приятелю, да разбирам ли, че вече си поддръжник на Атака? Или просто след като поостаря и изведнъж реши, че трошенето на публична собственост е за благото на публиката? Обществото де 😉
  Анархизмът вилнее в България от 1945 насам, но се приема по различен начин от различните хора, явно твоите възприятия са странно осукани покрай нищетата на средната липсваща класа…

 13. Хехе, успя да ме разсмееш :).
  Старческата деменция е само един от начините да остарееш. Другият се казва – помъдряване.
  Не знам как свърза трошенето на публична собственост с анархизма (палмите и те са публична собственост, нали :)), но явно не си на много ясно с въпроса. Има доста информация в нета можеш да потърсиш.
  В България вилнее олигархо-комунизма.
  Ти наистина ли си мислиш, че живееш свободно когато шест до седем месеца работиш за да плащаш данъци, под една или друга форма, които се използват за строеж на молове и други паметници на идиотизма, а ти няма как да запишеш детето си на детска градина.

 14. Анархия. Приятелю, позволи ми да не се съглася с теориите на конспирация, които се веят в главата ти. Олигархо Комунизъм? 🙂 Живеем в странен свят, странна държава, чиито поданици само намират причини да мрънкат срещу държавата, но като дойде време за избори – никой не го прави… Употребата на думите е свързана с разбирането им, а ако е трудно да разбереш какво е анархия, йерархия (сложна дума, а?) то поне трябва да се ползват помощни средства. Палмите са частна собственост – поне палмите, които са из Варна са собственост на една озеленителна фирма, която не ми е платила за да и правя реклама. Договорът с община Варна е за 10 години наем… И къде видя обществена собственост в една частна такава дадена под наем???

 15. Позволявам ти да се съгласяваш или не с каквото си поискаш.
  Докато аз не съм споменал за никакви теории, ти за пореден път говориш за тях. Не знам на кого и какво му се вее из главата.
  А дали някой иска да участва в театъра на плебеите, наречен демокрация е въпрос на избор.
  Относно етимологията на различни термини.
  Мислиш ли, че искаш да си играем на думи.
  Не те съветвам.
  10 години под наем за палми които са частна собственост а наема с какви пари се плаща?
  Предполагам си наясно за какви пари става дума.
  Да това е начина да ни кажат, че живеем в бананова република от монархо-олигархичен характер, която явно много ти харесва.

 16. Жоро, парите са мои и твои. И вместо да се налее асфалт по дупките, към твоята къща или пред моя блок тези пари се вложиха в пошло окрасяване на варна 🙂 Парадокса тук е, че явно цветарската фирма е дала по-голям рушвет от асфалтиращата такава… какво да се прави – живеем в типична капиталистическа държава в която по-големият капитал е по-добрият 🙂 Монархо-олигархичен или комунистическо-олигархичен, нещо почна да си противоречиш 🙂 Ама що се пънем да пишем тук, а не ми дойдеш на гости в офиса да пием по студена бира? 🙂

 17. Последна вметка.
  Монархо-олигархичен или комунистическо-олигархичен. Няма противоречие. За царя-премиер не си ли чувал.
  Но може би си прав. Олигархичен би трябвало да е олигофреничен.

 18. Най-сетне консенсус. И царя мисля, че вече е бай Никой, а за в бъдеще ще става все по-никой.

 19. Благодаря за тази статия и историите които си споделил с нас, особено тази….” След като се блъснах преди няколко години странично в дърво, със скорост от около 80км/час мога да твърдя, че коланът помага ДОРИ и при странични сблъсъци и твърденията, че е опасен или безполезен в такива ситуации са грешни и неверни…..” напълно подкрепям мнението ти.При това е мога да разбера защо все противим дори и за тези колани които е доказано…ДОКАЗАНО, че могат да ни спасят живота, и са направени с тази цел.Би трябвало да сме по внимателни към себе си и околните когато се качваме на пътя с колата си.

 20. Благодаря за коментара, но SEO коментари НЕ толерирам 🙂 Съответно нямат и шанс да минат при последваща модерация…

Comments are closed.