Детски градини, Варна, Епопеята II

Преминах, най-сетне преминах през директорският кабинет. Директорката – добре облечена, силно притеснена жена, която тогава приех за надменна лелка, но в последствие се замислих и разбрах – притесняваше се повече и от нас – чакащите. Все пак нейната работа освен да ни запише е и да не ни излъже обещавайки ни шанс за децата… Отделяше от 10 до 15 минути на човек – да се проверят три пъти всички документи, имена, номера… да се въведат в компютър от моите детски години, да се заведе в книга броят и наличието на подадените документи… На опашката и в списъка, който вардихме 10 дни бях номер 40, но директорският ми номер беше… 42… Честит Първи Април – в някоя от регламентираните почивки за “Работа с компютър” са успели да “подадат” две молби по частни пътеки – между 20 и 25 номер … весело… А вън, след мен – останаха да чакат още 62ма човека – общо по списък 108… Последният, ако изобщо дочака и подаде документи – ще бъде №110 по входираните номера… Възмущението ми е пълно от цялата система с опашките – все пак плащам данъците си във град Варна от 1994 насам…

Ето как НИЕ Данъкоплатците се превърнахме на маймуни в желанието си да осигурим бъдеще за бъдещите данъкоплатци на България, а ето и хората, които останаха търпеливо след мен…

Опашка за ЦДГ Карамфилче - Варна
Опашка за ЦДГ Карамфилче - Варна
Опашка за ЦДГ Карамфилче - Варна, част 2
Опашка за ЦДГ Карамфилче - Варна, част 2

4 Comments

 1. Когато големия ни син / сега на 5г и 7 месеца/ трябваше да тръгне на ясла просто по някаква причина беше освободено място от друго детенце, но за детска градина чаках по нощите и ако мама не работеше в медиите едва ли щяха да го приемат.Сега малкият ни син е на 8 месеца и междувременно положението вместо да се подобри се е влошило,и въпреки че има 3 нови градини опашките вече на са една нощ по-рано а цял месец преди това.Ситуацията няма да се подобри ако управниците не усещат постоянен реален а не виртуален натиск.
  Натиска може да е в ежеседмични протести примерно всеки петък към 16 часа или някое друго удобно за нас време ,но да си знаят ,че всяка седмица протеста им е вързан в кърпа докато няма достаъчно места за всички,повтарям всички желаещи.

 2. И да го повтаряш и да го потретваш в блога ми – можем единствено да се надяваме, че някой ползва гугъл за “детски градини варна” и чете тук за да вземе нещо предвид. Дебелите и недонаебани майки дето направиха списъка на нашата градина минаха първи, осигуриха си местата и после най-нагло казаха “успех в чакането”…

 3. http://moreto.net/novini.php?n=47600&c=01 Родители искат нови градини за деца с хронични заболявания във Варна
  “По думите на Базитов 1600 са общо децата, които въобще не са участвали в класирането за прием във Варна. Според родителите обаче не 333, колкото обяви общинската администрация, а около 630 са децата, които остават извън приема тази година.

  Причината за разминаването е, че общината брои само родените през 2006 г., а извън градините остават и деца, родени предходни години, обясни Диана Косева, чието дете за втора година е останало резерва.

  Родителите настояха и даденото на 24 април обещание от страна на Коста Базитов да бъде изпълнено, а именно да се публикуват на страницата на регистъра и в списъците имената на децата, оставащи под чертата, по реда на тяхното класиране.

  Самият зам.-кмет демонстрира учудване, че това не е направено досега и заяви, че няма никакъв проблем да стане още утре… ”
  http://www.dnesplus.bg/Society.aspx?f=99&d=282570

 4. Родители и граждани призовават за СПАЗВАНЕТО на регламентираните в Конституцията, Законите и Конвенциите мерки за закрила, образование и възпитание на децата:
  -РАВНИ права на всички деца:
  -НОРМАЛНА социална и образователна среда на децата;
  -КАЧЕСТВЕНИ грижи за децата;
  -МОТИВИРАН и висококвалифициран персонал;
  -ВЪЗМОЖНОСТ за трудова заетост на родителите.
  Настояваме за:
  -изграждане на нови ДГ предназначени за деца с хронични заболявания/астма, диабет, алергии/. Такива ДГ по закон са на изключителна издръжка от държавата. В интерес на Община Варна и на децата на града е набелязването на мерки в тази насока. Оздравителната и Санаториалната ДГ не успяват да поемат нуждаещите се деца, а заради предимствата дадени на деца с такива проблеми, част от здравите деца остават извън класирането в редовите ДГ.
  – Зам. Кмета по образование г-н Базитов да спази даденото на 24.04.09 пред представители на родителите обещание да се публикуват на страницата на регистъра и в списъците имената на децата оставащи под чертата, по реда на тяхното класиране.
  – Спазване на публичните обещания в посочения срок дадени тържествено на шефа на ОбС-Варна г-н Гуцанов на Обществения съвет по образование и на първата копка на новостроящата се в Младост ДГ
  – да се оповести реалната бройка неприети деца в първа възрастова група към момента, която по наши проучвания и изчисления е около 630 деца.
  -ЕЖЕГОДНО проучване и анализ на броя деца по райони, както и публично оповестяване на статистиката по детски заведения – брой подадени заявления брой приети, брой неприети;
  -РЕГУЛЯРНО публично оповестяване на планираните действия;
  -ПРОЗРАЧНОСТ при изпълнението на задълженията на публичната администрация;
  -СПАЗВАНЕ на конституцията, законите, нормативите и стратегиите за защита на децата на местно и национално ниво;

Comments are closed.