Автомобилни неволи

Оказва се, че въпреки очакванията ми гугъл в стремежа си да индексира всичко води при мен и хора от автомобилната общност. Някои от тях са с проблеми. Който не знае – аз съм един обиновен компютърен специалист – не държа да знам и мога всичко, но в моята област диагностицирането на проблем не е спънка за мен.

Диагностиката на проблем при автомобилите се оказа доста сложна, но не само за мен, а и за хора, които това работят, с това си вадят хляба и които би трябвало да разбират какво правят. Факт е, че много от автомонтьорите във Варна са на степен полууспешен ремонт на Лада 2107, а малка част дори ползват Аутодата. Направих голямата “грешка” да си закупя FIAT MAREA WEEKEND 1.9JTD преди 2 години. В какво се състои “грешката” ли? Ето в това:

  1. Автомобилът е италиански, ФИАТ
  2. Купих си FIAT едва ли не за да ме е яд
  3. Дизелов е, още по-зле “помпа дюза” според повечето майстори (фиат всъщност нямат такъв двигател), но не е PD, а JTD или uniJetTurboDiesel – дизелов двигател с принудително пълнене и директно впръскване, дизелов инжекцион или комерсиално Common Rail.
  4. Твърде сложен автомобил за повечето автомонтьори – наблъскан е с датчици и електроника като космически кораб
  5. Труден за диагностициране поради очебийна некомпетентност на повечето диагностици и поради липса на материално обезпечение и подходяща техника
  6. Италиански дизел е…, нищо по-лошо нямало … хм?

Всъщност вероятно има още точки, които пропускам, но това са основните, които ми изтъкват всички “грамотни” автомобилисти.

За мен покупката на Фиат беше решение на текущ проблем и задоволяване на изисквания: да е Комби, да е по-нова от 10 години, да е дизелова, да има климатик и ABS. Без да искам попаднах на поносимо запазен екземпляр, който за вече 2 години и 40 000км. пробег не ми е създала някакви съществени грижи: при закупуването смених всички ремъци и ролки, филтри и масло. Смених предни накладки и спирачни дискове.

Имах един проблем, който явно е слабото място на този тип двигатели: датчик на колянов вал. Какво правеше колата: като загрее – отказва да пали, а ако загрее в движение – гаснеше. Първото събитие е по-често, докато второто слава богу се случи само 3 пъти. Отстраняването на проблема е бързо и сравнително евтино – датчикът на коляновия вал струва около 60лв, заменя се за 10минути на канал и цената на “труда” не не по-висока от 10лв. Рядко проблема се хваща на компютърна диагностика, но ако контролера е записал грешка тя ще е “Ignition sensor” или “crancshaft position sensor”. Бих допълвал темата при интерес 🙂

П.П. Ако някой не е схванал иронията в кавичките – след 2 години и 40 000 изминати километри АЗ съм доволен от автомобила си.

2 Comments

  1. И съм чувала таквиа неща, но все пак набират скорост в продажбите в световен мащаб.
    Даже видях Седичи и много ми хареса…

  2. Аз СИ харесвам колата, ако не си разбрала от кавичките поставени за иронизиране. Все пак съм я купил с пълното съзнание, че това е марка недолюбвана в България

Comments are closed.