Българите можем да спим спокойно

Тъй де, днес отново чета новина за уникалната дейност на българските органи, които би следвало да опазват общественият ред и спокойствие – полицията или конкретно звеното наречено ГДБОП. Оказва се, че днес най-после проумях какво означава ГДБОП – Главна Дирекция за Борба с Опасните Пирати. Тази дирекция на МВР не върши никаква обществено полезна дейност освен да затваря разни малки и особено дразнещи торент тракерчета. Не могат да хванат един доказан подпалвач на леки коли. Не могат да хванат един сериозен бандит – убийци, побойници, изнасилвачи, крадци, наркодилъри, сводници, банди за отвличане – всичката тази измет си върши необезпокоявано престъпната дейност, а ГДБОП се борят с Опасното Пиратство, което явно е по-интересно откъм икономическа и реализационна обосновка. Отиват, набиват някой 18-21 годишен младеж, конфискуват му компютрите и “спират” особено опасният пиратски торент тракер. Това е истината на българското правоохранително безумие. Самият аз, като съвестен данъкоплатец съм изумен от начинът по който се харчат парите ми – за безумни и безсмислени операции, вместо да се арестуват реални престъпници, които след това доказано да бъдат приведени в съда, осъдени и затворени там където им е мястото. Най-лесно обаче е да се “залови” Опасният Хакер, който с дейността си нарушава частни корпоративни, а не национални интереси. Това е хубавото на опазването на авторските права в България – употребата на държавни средства за защита на интересите на частни компании. По цял свят това нещо се прави от платени адвокатски кантори, които директно съдят нарушителя…ох, сетих се – опитваме се да приличаме на “братята” американци, чието ФБР арестува особено опасни хакери също… Та докато си стоите удобно пред компютъра и преточвате най-новият филм или албум на АЗИС – внимавайте, че може да станете жертва на Главна Дирекция за Борба с Опасните Пирати… Както преди доста време се чудих какво правят КАТ, когато не са по улиците си задавам въпроса какво ще правят ГДБОП като изловят всички пирати??? Да ни е честита държавата и олигофрените, които 22 години сме си избирали всеки път.. или не сме…

3 Comments

 1. Всъщност, Стельо, освен че подкрепям напълно написаното от теб – да ти кажа къде е слабото място на статийката:
  “Най-лесно обаче е да се „залови“ Опасният Хакер, който с дейността си нарушава частни, а не национални интереси. ” – всъщност, те повечето престъпници нарушават частни интереси. Кво ме засяга мен, че отвлекли Киро Киров (примерно), и че платил откуп!? Интересът да бъдат заловени извършителите е частен, негов… мен не са ме отвлеки и едва ли ще ме отвлекат (щото няма какво да ми искат за откуп). Тия, дето обират банки – също е частен интереса – на банката… мен кво ме грее… ако имам пари в банка, те са гарантирани от държавата.
  Още по-частен е случаят, в който някой е застрелял някой “добре облечен бизнесмен” (имам предвид тези, дето народа ги нарича “мутри”) … даже, понякога, изпитвам скрито задоволство от подобна новина.
  И тъй като и аз работя в известна степен в областта на интелектуалния труд, си мисля, че вземането на нечий труд, било той и интелектуален, си е престъпление.
  И аз активно ползвам торент-тракери да си дръпна музика и филми, и ми се ще да е все така… и АКО съм сигурен, че парите, които ще платя за АВТОРСКИ права, ще идат именно при АВТОРИТЕ на музиката или филма – ще ги платя с кеф… Но тъй като знам, че няма да идат там, нито дори стотинка от тях няма да иде там… е за какво да ги плащам, а?
  Вчера от Карфур си купих 2 филма на ДВД, по 0.60 лв парчето. Празно ДВД струва 0.50 лв… Обложката струва и тя 0.10 лв… Е колко от цената, която законно платих в магазина ще иде за авторски права?!? За това и само за това споделям твоето мнение. Особено пък що се отнася за ГДБОП и некадърността на тези, които ги командват (щото момчетата вършат това, което им кажат, и го вършат добре, според мен).

 2. Виж, така както оборваш тезата ми излиза, че нямаш нищо против наркодилърите, крадците и бандите, които разбиват и палят автомобилите на гражданите? И това, щото на теб не ти се случва, понеже не си мутра, нали? Е аз съм много против всякакъв криминален организиран или неорганизиран контингент, който краде, мами, убива, подмамва за проба на дрога и прочие. Някои неща не ни се случват на нас, но край офиса ми редовно има хлапета, които за апетайзер почват с по един джойнт, а след това вече минават на по-мощно гориво инжекционно. Но да, на теб и на мен не ни се случва – защо ГДБОП да репресират наркодилърите, нали?

Comments are closed.