Часът на Земята или Еротика по “нашенски”

В събота по инициативата “Часът на Земята” си палнахме с жената две ароматни свещи и изгасихме осветлението в стаята… Докато стоях на тъмно обаче се замислих какво всъщност правим? Спасяваме Земята? Създаваме някакви “зелени” навици? Показваме съпричастност? Реших, че не е нужно да съм лицемер и приех, че просто сме си създали лека и приятна “еротична” атмосфера… докато не дойде синът ни с бесни крясъци и развали идилията светвайки осветлението… Той за малко секна потока ми на мисли, но нали съм Електротехник по образование и Физик любител – се запитах “Какво по дяволите и пестим на Електроенергията” и как “спасяваме” Земята? Електричеството за разлика от водата например не подлежи на акумулиране в битов мащаб – т.е. ако аз не изхарча моята доза произведена електроенергия – просто няма да я платя, но няма и да я спестя – ТЕЦ-ът, АЕЦ-ът или ВЕЦ-ът няма да спрат работа за един час, защото привеждането им във функционална готовност би струвало
в пъти повече пари, ресурс и вредни емисии от това да си поддържат оптималното производство на енергия… И нали било лошо да се мисли – стигнах и до единственият извод – всичко е с цел реклама и промиване на мозъци… ефикасност – нулева, дори и според статистиката… 🙂 Наздраве със изстудената от електрическият ми хладилник бира!

П.П. Разрових се по любимите ми блогове и се оказа, че не само аз съм стигнал до тези изводи… явно мислещите хора не сме на свършване… Ето Longanlon и той е разсъждавал по темата, а новооткритият поне от мен блог на Балтазар Иванович цепи мрака, а тук е дори Екстремно… Аз дори шофирам все още на фарове…

П.П.П. Тази година си поставям за цел да посадя поне ТРИ дървета!

9 Comments

 1. спестяването и намаляването на консумацията няма нищо общо с опазването на прирдата – затова даже самата идея за съпричастност е погрешна и глупава 🙂

 2. за дърветата, както в Господари на Ефира казват: ОБЕЩАНО! В рамките на тази година да сложиш снимка на батко Стелиян с лопатата в ръка, подпрял се, и до него фиданка, посята в прясно изкопана дупка! 😛

 3. Мисленето Ви е като: защо да не изхвърля фаса на земята, след като ако го изхвърля в кошчето пак ще отиде на сметището, което се намира на Земята?

 4. Уточнени са и овошките и мястото където ще бъдат засяти. Три на брой. Както обаче се оказва – за цялата година ще са поне 6 дръвчета – имам желание да си засадя и две “обикновенни” дървета – плачещата върба ми е любимо такова… вероятно една бреза ще и прави компания и … хм, смокиня – от малък харесвам това плодно дръвче…

 5. Да беше се поразровил малко повече, и вместо в любимите блогове да беше намерил истината там, където й е мястото.

  Часът на Земята е рекламна /агитационна/ кампания, която цели по някакъв странен начин “гасене на лампи” да разлае кучетата и да стигне до повече хора. Целта на капманията не е “с намалени ресурси към прогрес”.

  Ще ти оставя за домашно да го потърсиш, щото вЕрвам, че си умен човек и знаеш как.

 6. Може да съм умен човек, но комършълите (рекламите де) са ми втръснали до болка и превключвам на друг канал. Дал съм дума да допринеса с нещо за “озеленяването” на земята. Блога го хоствам дори на “зелен” хостинг 😉 Ходя пеш, колкото мога по-често и вместо да запаля колата и да обикалям един час за паркомясто – отивам пеш. Що се отнася до “разлайването” на кучетата – мен си ме лаят от детските ми години – лично аз имам записани към тон и половина хартиени отпадъци рециклирани, а ти???

 7. Виж, много ме кефиш, не знам защо така си настървен отрицателно.
  Аз тонове хартия рециклирани нямам, понеже всичко, де що съм преценила, че си струва да ми е на хартиен носител (включително записки в училище/университет и книги) щом е на хартия, значи ми е достатъчно близко до сърцето, че да не го махам от живота си. Дотам с рециклираните отпадъци. И изобщо с всякакви начини д аме нападаш “на общо основание”.

  Евала ти, че водиш битката сам. Ама не виждам защо плюеш по тези, които искат да съберат и други в каузата си. Аз на тая кауза нещо се мръщя, понеже много модерна стана и си изгуби фокуса. Имаше смисъл да се говори за това преди примерно 15-тина години. Сега … просто е мудйерну да се интересуваш от екология, да обясняваш нещо там за глобалното затопляне и ала-бала.

  Аз ти казвам едно, ти все на твоето го обръщаш, по теоремата на краставицата, ако ми разрешиш сравнението. Оки, пич. Разбирам те. И аз тая кампания не я одобрявам, може би ‘щото не я разбирам. Но ако искат да вдигат шум за нещо – ок, да вдигат. На теб какво ти пречат. И защо злобно, жлъчно ги оплюваш, че не са постигнали нещо, което дори не е било цел на кампанията?

 8. @Силвия: Радвам се, че поне дискусията я пренесохме при мен. Така, първо, не мисли, че съм си рециклирал ценните и стари книги – просто събрах каквото е ненужно у приятели, приятелки, колеги, колежки и роднини – оказа се, че много хора събират хартиен отпадък просто защото нямат навика да се оттърват от него адекватно. Майка ми изхвърля по 20 килограма велпапе седмично… примерно. И не те нападам, нападам смешната рекламна кампания, целяща да “приобщи” неекологично мислещите… Моля те, разясни на мен средниста какво е теоремата на краставицата, щото … не съм я учил, не съм я и чувал 🙂 И за Киото може да ме светнеш, а ако ти се пише – мога да ти дам поле за изява, примерно silvy.stat1973.com 🙂

 9. Мисля, че си достатъчно ЕнтЕлЕгЕнтЕн и сам да разучиш за какво иде реч – статии по въпроса в интернет колкото искаш.

  Теоремата на краставицата в общи линии гласи, че за каквото и да трябва да говориш, вмъкваш “хартията има 0,1 процента вода, за разлика от краставицата, която съдържа 90%. Краставицата освен това е и зелена….”

  Целта на кампанията не е да приобщи неекологично мислещите, а просто да популяризира сред широк кръг от потребителите за срещата в Копенхаген. Ти за колко такива срещи на високо равнище си информиран? Щото аз обикновено научавам за тях в последствие. И ако при нас ние сме свикнали каквото ни кажат, това да правим, в нормалните държави обикновено има лобиране и някакъв натиск от страна на обществото върху някои политически сили. И тук не говоря за “антиглобалистите”, които винаги са против каквото и да било.

  За Киото няма да те светкам, мисля, че можеш и сам 🙂

Comments are closed.