Имаме ли закони и спазва ли ги някой???

Днес планирах да пиша за скоропостижно умрялото ми захранване HIPER HPU-4S425, но сърфирайки из сутрешните новини попаднах на две къде по-важни събития. И двете са случки от днес (вчера) и са доста важни за евентуалното гражданско общество и самосъзнание в България. По принцип съм аполитичен и няма да меся политиката, а отново ще ровя дали имаме гражданско общество или сме си диви селяни.
Едното събитие е Полицай уби момче и момиче, това само по себе си е стряскащо заглавие, но со кратце става дума за поредният пътен инцидент завършил с летален изход за невинните момче и момиче. Спомням си, едно събитие от миналото, когато „нашата звезда“ Максим Стависки употребил алкохол, каращ след полицейско „предупреждение“ блъсна момче и момиче, уби момчето на място, а момичето вегетира дълго време (предполагам все още е като мушкато, но не толкова красива). Всички знаем какво му се случва текущо ма нашият герой, за това няма да пиша за него. Ще опитам да коментирам малко полицаят убиец. Човекът навлязъл в насрещното и затрил невинните участници в движението… Към статията има и доста коментари, не малка част от които са крайно неграмотни, но се разбира едно – все пак „гражданите“ искат наказание за полицая. Смислово – аз също съм съгласен. Идеята обаче какво да е наказанието малко се губи – затвор, смъртна присъда, каторга (нямаме такова нещо от 1989). Според мен – конкретният пореден пътен убиец трябва да бъде наказан по особено жесток начин – защото дори да плати кръвнина – как ще се купят животите на двама млади човека? Колко струва двадесет годишен младеж или седемнадесет годишна девойка? Колко? Според родителите им – няма толкова пари на целият свят, според България – вероятно 500 000лв, а според мен – всеки един живот е безценен. Та ако обаче тръгнем да наказваме полицаят – то Максим и той трябва да бъде със същото наказание. Смъртна присъда в България няма, но е крайно време да се въведе, защото каква е логиката да храним N на брой години убийци (пътни и битови), изнасилвачи и рецидивисти? Какво според вас трябва да е смъртното наказание?
Електрически стол? Той изисква ТОК, а електричеството все пак струва пари – трябва пак ние данъкоплатците да плащаме, дори и за наказанието.
Отровна инжекция с пъровначално приспиване? Неее, това пак струва пари, според мен – трябва да се наказват чрез обесване – най-евтиното, но не най-хуманно наказание – каквото повикало, това се обадило.
За десерт мислех да оставя на уважаемата аудитория един пореден нарушител, който дрогиран е отнесъл няколко коли за щастие без жертви, но… не успях да намеря статията. Като заместник обаче имам нещо в стил Ханибал Лектър

Публикувано в Драми с етикети , , , , , , , , , , , . Постоянна връзка.

4 Responses to Имаме ли закони и спазва ли ги някой???

 1. Боби каза:

  Прав си за нещата, които пишеш. Аз искам само една малка вметка да направя. Мисля, че случая със Ставински беше малко преекспониран, защото той е известна личност. Не го оневинявам обаче.А дали има граждаснко общество има още да се чудим, въпреки че си мисля, че отговора е един….

 2. Георги каза:

  Това че е полицай не бива да е причина за по-тежко наказание, стига да не е употребил алкохол. Но при положение че обстоятелствата около инцидента се разследват, цялата тази дандания в коментарите е просто чесане на езици.

  Между другото, старият дизайн беше по-добър. 🙂

 3. Steliyan каза:

  Боби, тоя не е СтавиНски, а Стависки. И въобще не е преекспониран, защото когато катастрофира пил – той беше лице на кампанията „Стигни жив, не карай пил“. Според мен – само заради това си „противоречие“ трябваше да му резнем тиквата. Щото явно цената на хората е много ниска – кихваш малко кинти и се забравя. Но! Не ангажирам никого с мнението си – то си е само мое и за лична употреба…
  А Гражданско общество както и преди казах – нямаме, защото ние „българите“ сме си изначално селяни… не само като произход, но най-вече като самосъзнание…

 4. Steliyan каза:

  Аз нямам нищо против полицията като цяло, но от някъде трябва да се започне.
  Старият дизайн не позволяваше някои от линковете и трябваше да се бърника вътре в него, което не ми харесва като идея. Този – чете директно от настройките на wordpress. Все пак се радвам, че ти е направило впечатление и взимам предвид критиката.

Коментари са забранени.